Fruites i verdures de massapà per als nostres estimats

09/10/2012

Noticias

Alguns diuen que estes xicotetes peces fetes de massapà són per a regalar als sers més volguts. Altres, en canvi, que junt a una joia són el present perfecte per a fer-ho als enamorats. El que està clar és que la mocadorà de Sant Dionís és una tradició valenciana que any rere any ,des de fa quasi 800, recorda l’entrada del rei Jaume I a la ciutat de València.

L’inici de la tradició

Alguns historiadors narren que tal dia com hui, 9 d’Octubre, de 1238 el rei Jaume I d’Aragó, acompanyat de la seua esposa Na Violant d’Hongria i el seu sèquit, va entrar per primera vegada a la València musulmana quan va ser conquerida per les tropes aragoneses. Els musulmans que allí vivien van rebre el rei oferint-li fruites i verdures de l’horta envoltades en grans mocadors que, segons alguns historiadors, no eres més que peces de la seua indumentària.

La festa del 9 d’Octubre com a tal va començar a celebrar-se passat un segle de la conquesta de València per part del cristians, quan el Consell General de la ciutat va decidir celebrar una processó cívica junt a la donació d’almoines als pobres i als religiosos. Anys després també se celebraria un sermó de caràcter històric a la Seu.

Durant el mateix segle XIV la celebració del dia de la conquesta va adquirir un caràcter més festiu ja que, segons documents de l’antic Gremi de Sucrers, es decideix preparar uns dolços a base d’ametla i sucre en forma de xicotets fruits i verdures que recorden els obsequis dels musulmans al rei Jaume I. Estos exquisits dolços anomenats massapans es regalaven embolicats en un mocador artesà fet de seda i els més atrevits nuaven el mocador amb una joia, perfecte per completar el regal.

La historia alternativa

Els darrers anys ha sorgit una alternativa a esta tradicional història. Els investigadors han descobert que la tradició de la mocadorà es remunta al segle XVIII quan després de la Guerra de Secessió els Borbons van prohibir la celebració de la conquesta de Jaume I. Per tant, el Gremi de Sucrers va decidir crear de massapà unes peces que semblaven als masclets que ja en eixa època s’escoltaven per la ciutat del Túria i els va nomenar com el tronaor i la piuleta. Pocs anys després, diuen els investigadors, que junt a estes peces es col·locaven altres amb formes de fruites i verdures i es regalaven amb un mocador de seda.

La festa dels enamorats

Mocadors 9 d'octubre

Tradicionalment, esta festa també és coneguda com a festa de Sant Dionís, nom amb el que es coneix al sant prelat, primer bisbe de la València cristina del segle XIII.

La mocadorà de Sant Dionís, per tant, es presenta com a festivitat dels enamorats, ja que tradicionalment els massapans embolicats en el mocador de seda eren uns presents que els joves feien a les seues amigues o novies en senyal d’estima. Esta costum s’ha mantingut al pas dels anys i s’ha fet extensible als sers més volguts i no només als enamorats.

Massapà, un dolç exquisit

La tradició de la mocadorà no seria hui en dia la festa que és si no fora gràcies als mestres pastissers que cada mes d’Octubre s’encarreguen de preparar amb sucre i ametla –i un poc de colorant per tal de donar-li el color característic a cada peca –este dolç tan particular. En el nostre poble són al voltant d’unes 10 pastisseries les que cada any i durant estos dies preparen les safates amb tota classe de fruites i verdures de massapà i que junt amb la piuleta i el tronaor i el mocador de seda completen tan exquisit present.

Festa de la mocadorà

Enrique Expósito, amo i fundador d’una de les pastisseries de Benetússer, ens conta que des de que va obrir el seu negoci ara fa 31 anys no ha deixar de produir cada Octubre els massapans ja que és “una tradició valenciana que no ha de perdre’s mai”. Primera generació de pastissers, ens diu que  junt a la seua dona van iniciar esta tradició al poble ja que des de la capital fins a Catarroja no existia ningun començ que oferia este dolç. Hui en dia, en canvi, són molts els pastissers que preparen la mocadorà, tant en Benetússer com en els pobles veïns. Tot i això Enrique no els veu com a competència, si no com a col·legues de professió que busquen el mateix, oferir tan exquisit dolç als benetussins i benetussines per tal de continuar esta festa tan valenciana.

A qui realment veu com a competència Enrique és a les grans superfícies, les quals han anat incorporant els últims anys estos dolços a la seua gran oferta de productes a un preu molt més reduït. Tot i això, “el pastissers tradicionals ens distingim de les grans superfícies per que elaborem un producte molt més tradicional i més artesà fet amb més cura i, per sort, qualitat i artesania és el que encara continua buscant molta gent” diu Enrique.

Redacció y fotografia : Vicent-Xavier Chover Montaner

 

 

 

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.17_1161]
Votos: 4.5/5 (8 votos emitidos)
Fruites i verdures de massapà per als nostres estimats, 4.5 out of 5 based on 8 ratings
, , , ,

Sobre Vicent Chover

Llicenciat en periodisme per la Universitat de València. A l'hora estic col·laborant al periòdic digital BenetusserHoy. Fins ara he treballat en Tele7Valencia com a becari, he estat en dos TVMovies per a Canal 9 com a meritori de producció, en un curt com a Auxiliar de Producció, en Levante TV com a becari de Producció durant 3 mesos, al setmanari El Temps durant 2 mesos i des d'abril de 2006 fins agost de 2018 he treballat com a venedor esportiu a Decathlon Alfafar i gestionant la comunicació externa a través de les xarxes socials de la tenda. En l'actualitat treballe en el Gabinet de Comunicació de l'Ajuntament de Sagunt.

Ver todos los artículos de Vicent Chover

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bitacoras.com - 09/10/2012

    Información Bitacoras.com…

    VA:F [1.9.17_1161]
    Puntos: 0 (de 0 votos)

Deja una contestación